درمان آبریزش بینی یکی از دغدغه های افرادی است که با حساسیت های فصلی و یا سرماخوردگی دچار آن می شوند. بافت داخلی بینی از ساختار منحصر به فردی تشکیل شده است که دمای هوای ورودی را به مجاری تنفسی تنظیم می کند. از وظایف لایه های داخلی بینی می توان به ترشح مایع لزجی، پاکسازی هوای ورودی از آلودگی ها، تعدیل رطوبت هوا اشاره کرد. در این مقاله از سایت “نقلستان” قصد داریم با درمان آبریزش بینی در طب سنتی بیشتر آشنا شویم:
درمان آبریزش بینی
آبریزش بینی دلایل مختلفی دارد، یکی از این دلایل، افزایش رطوبت مغز و سینوس هاست. مجاری بینی با تولید مایعی لزج از نفوذ عوامل بیماری زا مانند عفونت، قارچ و … به مجاری داخلی بینی جلوگیری می کند. آبریزش بینی برای سلامت بدن فواید بسیاری داشته و با تخلیه رطوبت و باکتری های موجود، به شادابی و سر زندگی مغز کمک می کند. به همین دلیل درمان آن با استفاده از داروهای شیمیایی مانند آنتی هیستامین می تواند عوارض مختلفی را به همراه داشته باشد. در ادامه به راهکارهای درمانی آبریزش بینی در طب سنتی اشاره خواهیم کرد:
انواع آبریزش بینی
- آبریزش آلرژیک
- آبریزش ناشی از سرماخوردگی و سرما (آبریزش غیرآلرژیک)
- آبریزش ناشی از محرکات
درمان آبریزش بینی آلرژیک
افرادی که دچار حساسیت های فصلی و آلرژی هستند، سیستم دفاعی قوی تری داشته و با افزایش میزان ترشحات لزج مانند از مجاری بینی با مشکلاتی مانند آبریزش، عطسه و خارش همراه می باشند. بروز این علائم در سنین جوانی و دوره بارداری بیشتر است. یکی از بهترین شیوه های درمانی برای این نوع آبریزش، از لحاظ طب سنتی، حجامت مخصوص آلرژی است. از دیگر روش های درمان آبریزش بینی آلرژیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرهیز از حضور در محیط های محرک و حساسیت زا
- استفاده از روغن بادام تلخ یا گل بنفشه در پشت سر، روی پیشانی و بینی
- مصرف عرق های گیاهی مانند عرق بابونه، ختمی، عرق خارشتر و کاسنی
- رعایت نظافت رختخواب و گردگیری منظم
- مصرف دارچین و زنجبیل در چای
آبریزش بینی (ناشی از سرماخوردگی) و غیر آلرژیک
تغییرات دمایی محیط داخلی و خارجی بدن می توان تاثیر زیادی در آبریزش بینی داشته باشد. هوایی که از خارج وارد ریهها میشود، در هنگام خروج نسبت به قبل از ورود، گرم و مرطوبتر است و اختلاف دمایی زیاد باعث میشود هوا از رطوبت خود جدا و در نتیجه آب از بینی سرازیر شود؛ اما این آبریزش خیلی طولانی نیست و پس از مدت کوتاهی بند میآید. آنچه در آبریزش باید مورد توجه قرار گیرد، طولانی شدن و تبعات همراه (عطسه، خارش و…) است که در مجموع زندگی عادی فرد دچار اختلال میشود. با ورود عوامل بیماری زا و سرما خوردگی، بدن در برابر آن ها واکنش های دفاعی را تشدید کرده و برای دفع محرکات و مواد اضافی، مایع بیشتری را تولید می کند.
در زمان سرماخوردگی به دو طریق آبریزش رخ میدهد:
1- سیستم ایمنی بدن با ترشح مواد شیمیایی خاص موجب گشاد و باز شدن رگهای خونی غشای بینی و افزایش ترشح مایع مخاطی میشود که شستوشوی بینی و مجاری آبریزش را هم در پی دارد.
2- به علت التهاب مخاط غشایی، کانالهایی که وظیفه تخلیه مایع اضافی به انتهای حلق را برعهده دارند، مسدود شده و در نتیجه مایع مخاطی از مجرای بینی به بیرون راه یافته و خارج میشود.
دلایل اصلی آبریزش غیر آلرژیک
- سینوزیت حاد و مزمن
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- تغییرات هورمونی
- محرکات خارجی مانند بوی عطر و ادویه جات
- بیماری های عفونی و …
درمان آبریزش غیر آلرژیک
برای درمان این نوع آبریزش، می توان به روش های زیر عمل کرد:
- مصرف ادویه جات با طبع گرم مانند زنجبیل، دارچین و زیره
- عدم استفاده از مواد غذایی دیر هضم و بلغم زا
- استفاده موضعی از روغن هایی مانند سیاهدانه و …
- بخور با ترکیب های موثری مانند، آویشن، تخم گشنیز، نعناع و پونه
- مصرف دمنوش های مفید برای آلرژی مانند برگ آویشن
- استنشاق دود سیاهدانه یا اسپند
آبریزش ناشی از محرکات
این نوع آبریزش به واسطهی تماس با برخی از مواد گرم محرک مانند فلفل ایجاد میشود که در این حالت با تاثیری که این مواد بر مخاط بینی دارند، سبب رقیق و جاری شدن آب بینی میشوند که با شست و شوی بینی با آب خنک برطرف می شوند.